neděle 26. července 2020

Strážce pokladu templářů a bezhlavý rytíř

Hezký nedělní podvečer,
v Praze nejsem dlouho.Co mne ale na ní  zaujalo jsou  pověsti u nás v Anenském areálu a z přilehlé Liliové ulice.
Pověst o kamenném strážci templářského pokladu a o bezhlavém jezdci projíždějícím v noci mezi 12 a 1 hodinou ulicí Liliová údajně každého
13 v pátek pro mne byla zajímavá a vydala jsem se do uličky toho strážce vyfotit.



 To je on...
Údajně hlídá velký poklad,tak kdo ví :)

A pověst o bezhlavém templářském rytíři ?

Pověst praví,že se zjevuje v ulicích Starého Města. Jezdívá na bílém koni, jemuž z nozder šlehají jiskry, a drží svou hlavu pod paží.
 Podle jedné pověsti byl tento Templář popraven za zpustlý život v klášteře při kostele svatého Vavřince, který založil sám svatý Václav. A protože umřel nesmířen s Bohem, musí už bezmála 700 let strašit v Liliové ulici. Vysvobodit ho může prý jen ten, kdo jeho vlastním mečem probodne jeho koně. Když se pak z historických prostor kláštera stalo skladiště papíru, rytíř se patrně urazil a přestal se zjevovat.
Pravděpodobnější však je pověst, podle níž byl rytíř popraven jako mistr pražského templářského řádu počátkem 14. století, kdy byl na Templáře po celé Evropě činěn doslova hon, a všichni byli zavíráni a popravováni. Mistr však před svou popravou pravil, že po smrti zde zůstane, aby poukazoval na křivdy, které se v Čechách páchají. A jelikož k těm dochází neustále, musí se i on zjevovat až do dnešních dnů. 

Bezhlavý templář jezdí s hlavou v ruce po dlážděných ulicích a často vyzývá chrabrá srdce, aby ho vysvobodila ze spárů prokletí. Aby byl bezhlavý templář ze svého prokletí vysvobozen, člověk musí být natolik statečný, aby zastavil jeho koně, zmocnil se rytířova meče a probodl jím templářovo srdce. 
Tak to je něco maličko z pověstí z Prahy a z míst kde pracuji.
Kolegy pořád pobízím, aby v noci číhali,jestli rytíře neuvidí :)

Mějte hezký večer
Renata

4 komentáře:

  1. Renatko,kamenný strážce vypadá dost strašidelně.Takové pověsti mě hodně baví.Mám i pár knížek,je to zajímavé čtení.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško,moje holky říkaly to samé,že vypadá děsivě,prý co to fotím :)Přeji krásný den a moc děkuju za milý komentář.

      Vymazat
  2. Mystické......raději bych chtěla potkat rytíře s hlavou))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,poklad bych najít chtěla :) a rytíře bez hlavy,nooo z dálky :) ale vpřípadě probodnutí bych byla posera :)Hezký den.

      Vymazat